Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jeremy Brett

2020.05.21

jb.jpg

Gyermek- és ifjúkora:
Peter Jeremy William Huggins néven született 1933. november 3-án, az angliai Berkswellben, Henry William Huggins és Elizabeth Edith Cadbury negyedik gyermekeként. Az Eton College-ben tanult, ahol kiemelkedő énektehetségének hála bekerült a diákkórusba. Ifjúkorában egy 1758-ban alapított íjásztársaság, a Woodmen of Arden tagja volt. Érdeklődési területei közé tartozott a lovaglás is.

 

Színészi pályafutása:

Jeremy Brett 1951 és 1954 között a londoni Központi Beszéd- és Drámaiskolában tanult színészetet, ahol többek között "Elsie Fogerty-díjat" és "William Poel-emlékdíkat" nyert. Iskolai évei alatt eljátszotta első filmszerepét a "Svengali" című filmben; bár neve nem szerepel a szereplők listájában. Jeremy egy francia művésznövendéket játszott.

Első hivatásos színészi alakítása az "Amphitron 38" című darabban volt 1954-ben, a manchesteri Library Theatreben. Londonban először 1956-ban lépett fel, az "Old Vic" társulat tagjaként. Első szerepe Patroclus volt "Troilus és Cressidában". Hosszú ideig klasszikus szerepeket játszott, köztük sok shakespeare-i szereplőt, eleinte az "Old Vic" társulattal, később a Királyi Nemzeti Színházzal. 1957-ben a londoni Aldwych Színházban lépett fel a "Meet Me By Moonlight" című darabban. A televíziók képernyőin már 1954-ben is megjelent.

A neve szóba került James Bond szerepére az "Őfelsége titkosszolgálatában" című filmhez Harry Saltzman és Albert R. Broccoli részéről, amikor Sean Connery kiszállt a sorozatból, a szerepet azonban George Lazenby kapta. Egy második 007-es meghallgatás is sikertelenül zárult, amikor is az "Élni és élni hagyni" - Bondja - Roger Moore lett.

Az 1960-as évektől Jeremy Brett ritkán hiányzott a brit televíziók képernyőjéről. Bár filmszerepei nem lettek különösebben híresek, ő játszotta az 1964-es nagysikerű filmben, a "My Fair Lady"-ben.

Édesapja nem tartotta nagyra a színészmesterséget, és gyakran korholta érte Jeremyt, féltve a családi név becsületét. Úgy érezte, fia csalódást okoz. Peter Jeremy William Huggins ezért döntött úgy, hogy új nevet vesz fel. Első öltönyének szabója volt Brett, ezért választotta ezt a művésznevet. Mikor édesapja tapasztalta, hogy fia meg tud élni szakmájából, és ismert ember lett, kérte, vegye vissza a családnevét, de Jeremy karakánul ragaszkodott az általa megalkotott művésznévhez. (Fia, David azonban születésétől a Huggins nevet viseli.) Jeremy Brett utolsó filmjében, a Moll Flandersben egy sértett apát játszott, akinek megformálásban talán az is segítette, hogy volt honnan mintát vennie

Sok sorozatban kapott szerepet, kiemelkedő ezek közül D'Artagnan alakítása A három testőr 1966-os feldolgozásában. Az énekhangját ugyan más kölcsönözte, énektudását azonban bizonyíthatta később Danilo szerepében: A víg özvegyben, melyet a brit televízió mutatott be 1968-ban.
 

Alkalmanként játszott vidám darabokban, de többnyire klasszikusokat, mint például: "A riválisok" Abszolút Kapitányát. 1969-ben Che Guereva szerepét játszotta el. 1973-ban egy televíziós adaptációban Bassaniót alakította William Shakespeare A "velencei kalmárjában", amelyben Laurence Olivier játszotta Shylockot és Joan Plowright Portiát (a darab színházi változatát ugyanebben a szereposztásban játszották a londoni Nemzeti Színházban). 1978-ban a "Drakulában" szerepelt. A nagysikerű broadwayi színdarabot bemutatták Denverben, Los Angelesben, San Diegoban, San Franciscoban, és Chicagóban is.

Brett sokszor viccelt azon, hogy színészként nehezen juthat be a 20.-dik századba, a jelenbe pedig talán soha. Beszédhibával született, amely miatt nem tudta pontosan ejteni az "r" hangot. Gyermekkorában sebészi segítség, később pedig folyamatos gyakorlás segítette a pontos kiejtés elsajátításában. Évekkel később bevallotta, hogy naponta gyakorolta a kiejtést, akár dolgozott, akár nem.

40 éves pályafutása alatt a legemlékezetesebb Sherlock Holmes szerepének megformálása, mely a Granada Television 1984 és 1994 között készített sorozata Sir Arthur Conan Doyle történetei nyomán, John Hawkesworth és más írók adaptációjából. Bár félt a beskatulyázástól, Brett mégis 41 részt készített el a csatornánál. Miután megkapta a különleges kihívást tartogató szerepet, kevés más szerepben jelent meg a közönség előtt, ezért is lehetett ennek a korszaknak ő a Sherlock Holmesa, csakúgy, mint Basil Rathbone volt az 1940-es éveknek. Érdekes módon Brett Dr. Watsont alakította Charlton Heston mellett az 1980-as "Vérkeresztség" Los Angeles-i színpadi
adaptációjában. Jeremy Brett eme szerep által lett annak a rangos hármasnak egyike, akik mind Holmest, mind Watsont eljátszották (a másik két színész Reginald Owen és Patrick Macnee).

 

Betegsége és halála:

Sherlock Holmes szerepében Jeremy Brett bipoláris zavarban szenvedett, amelyet mániákus depressziónak is ismerünk. Második felesége, Joan Wilson 1985. július 4-i halála után betegsége egyre csak rosszabbodott, kevéssel azután, hogy Holmes "halálának" felvételeit befejezték az utolsó esetben.

Egy időre abbahagyta a Holmes filmek forgatását. Amikor 1986-ban visszatért, a szoros határidők és a filmezéssel járó stressz sokat rontottak az állapotán. Teljes mániás depressziós krízisen esett át és kórházba került. Élete utolsó tíz évében többször ment át kórházi kezelésen mentális problémái miatt, és egészsége, külseje látható változásokon alakult át a Sherlock Holmes sorozat befejező epizódjai felé közeledve. A tervek készen voltak további Holmes filmek készítésére, de Brettet a "szíve elvitte" londoni otthonában, mielőtt a terv megvalósulhatott volna. Szíve károsodott egy gyermekkori reumás láz következtében, és a dohányzás miatt ez még tovább gyengült élete során. Egy interjúban Edward Hardwicke (a második színész, aki Dr. Watsont játszotta a Holmes-sorozatban) állította, hogy Jeremy 60 cigarettát vásárolt a forgatásra menet, és a munka alatt mindet el is szívta. Miután szívproblémáját az orvosok megállapították, kis időre felhagyott a dohányzással, majd halála előtt kevéssel újra kezdte. 1995. szeptember 12-én hunyt el, 61 éves korában. Jeremy Brett végső szereplése posthumus a "Moll Flanders"ben volt. Ez az amerikai film 1996-ban került a mozikba, közel egy évvel a színész halálát követően.

Családja:
1958-ban Jeremy Brett feleségül vette Anna Massey színésznőt (Raymond Massey lányát), de 1962-ben elváltak. Fiuk, David Huggins, 1959-ben született, aki jelenleg sikeres brit rajzfilmes, illusztrátor és novellista. Évekkel később: 1978-ban, Brett és Massey együtt jelentek meg a BBC által feldolgozott "Rebecca" adaptációjában, ahol Jeremy a megszállott Max de Winter, Massey a házvezetőnő, Mrs Danvers szerepében jeleskedett. (David Huggins szintén szerepet kapott a filmben).
1977-ben Jeremy Brett elvette feleségül Joan Wilson producert, aki 1985-ben rákban elhunyt. A színészt megviselte Joan elvesztése és nem házasodott meg többet. Brett jó viszonyban volt unokatestvérének fiával, Martin Clunes színésszel (akit "Doc Martin"-ként is ismerhetünk).